SULJE VALIKKO

avaa valikko

Jukka-Pekka Pietiäinen | Kirjaelämys

ULKOMINISTERIN KUJANJUOKSU : RUDOLF HOLSTI JA SKANDAALI GENEVESSÄ

Ulkoministerin kujanjuoksu : Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä
Tekijä: Jukka-Pekka Pietiäinen
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy (2020)
Saatavuus: Tuote ei tilattavissa.
EUR   35,00
    
Ulkoministerin kujanjuoksu : Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä
35,00 €
Ilmainen toimitus
Minerva Kustannus Oy
Sivumäärä: 300 sivua
Asu: Kovakantinen kirja
Painos: 2. p.
Julkaisuvuosi: 2020, 04.01.2021 (lisätietoa)
Kieli: Suomi

Ensimmäistä kertaa julkaistava sensaatiomainen silminnäkijäkuvaus Kansainliiton puheenjohtajan päivällisistä syksyllä 1938

Valtakunnankansleri Adolf Hitler piti Berliinissä 26.9.1938 ennennäkemättömän aggressiivisen puheen. Siitä tuotiin englanninkielinen lyhennelmä Genevessä Kansainliiton yleiskokouksen puheenjohtajan Eamonn de Valeran päivällisille. Suomen ulkoministeri Rudolf Holsti käänsi sen ranskaksi pöytäseurueelleen laskien leikkiä ja irvaillen Hitlerin kustannuksella.
Viisi viikkoa myöhemmin saksalaiset ilmoittivat, että ei ole mitään mahdollisuuksia hyviin suhteisiin Suomen ja Saksan välillä niin kauan kuin Rudolf Holsti on Suomen ulkoministeri. Keskeinen väite oli, että Holsti olisi nimittänyt Hitleriä hulluksi koiraksi, joka pitäisi ampua. Saksalaiset olivat saaneet tilaisuuden nöyryyttää saksalaisvastaista Holstia, joka oli muutenkin eroamassa ulkoministerin tehtävästä. Ero tapahtui 16.11.1938.
Rudolf Holsti oli maailmansotien välisenä aikana Suomen kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja diplomaatti. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.
Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Helsinkiläinen Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.Tuote ei tilattavissa.
Ulkoministerin kujanjuoksu : Rudolf Holsti ja skandaali Genevessäzoom
Näytä kaikki tuotetiedot
ISBN:
9789523752337
Mukana kampanjoissa: