Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa perustuu kansainvälisten tutkijaryhmien julkaisuihin planetaarisesta ruokavaliosta ja terveyskäsityksestä. Terveyden edistämisen lisäksi ruokavalion tavoite on turvata ruuan riittävyys maailmanlaajuisesti ja vähentää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia.
Planetaarisen terveyskäsityksen tavoite on, että ihminen ja ympäröivä luonto voivat hyvin. Ihmiskunnan terveys riippuu luonnonjärjestelmien tilasta. Voimme vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin omilla elämäntavoillamme. Kaikkien panos on tärkeä, kun tiedetään, että ilmastonmuutos ja luontokato etenevät vauhdilla. Useilla pienillä valinnoilla saa jo paljon aikaan. Kasvivoittoiset ruokavalinnat ja hävikin minimoiminen vähentävät ihmisen tuottamaa ympäristökuormaa ja edistävät luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Terveellisillä elämäntavoilla vähennämme sairastuvuuttamme. Esimerkiksi arkiliikunta hyödyttää myös ympäristöä. Säännöllinen kosketus luontoon tukee terveyttä ja suojaa muun muassa autoimmuunisairauksilta. Suomessa luonto löytyy läheltä myös kaupungissa, joten sen hyvää tekevästä vaikutuksesta on helppo päästä nauttimaan.
Hanna Haveri on neurologian erikoislääkäri ja on toiminut syksystä 2021 Suomen ensimmäisenä planetaarisen terveyden lääkärinä Päijät-Sotessa. Hän on tutkinut urallaan muun muassa ruuansulatuskanavan toimintaa, ja on tällä hetkellä erityisen kiinnostunut luonnon monimuotoisuuden sairauksia ehkäisevästä vaikutuksesta. Luonto on osa hänen arkeaan ja vapaa-aika kuluu muun muassa mehiläishoidon parissa.
Eeva Voutilainen opettaa Helsingin yliopistossa ravitsemustiedettä, ja on useiden oppikirjojen ja tietokirjojen tekijä. Hän on pitkän uransa aikana perehtynyt erityisesti kasvissyönnin terveysvaikutuksiin, ruokavalioiden koostamiseen ja ravitsemusfysiologiaan. Vapaa-aikanaan hän hoitaa kasviviljelmiään siirtolapuutarhassa.
Soili Soisalo on ruuan ja ravitsemuksen erikoistoimittaja. Ruokatoimittajana pitkään työskennellessään hän on kehittänyt ainutlaatuisen tavan yhdistää ravitsemustieto herkullisiin ja maistuviin ruokaohjeisiin. Hänen kiinnostuksensa Pohjolan lähiruokaan on jatkunut jo vuosia, ja sitä tukee e kotipuutarhan hoito, luonnonantimien kerääminen sekä luonnossa liikkuminen.